Om Karin J Studio

Känslan som infinner sig i stunden, det är den som får bestämma. Varje motiv blir till, nästan intuitivt, av de blomster som tilltalar och har något att säga precis när de plockas – i naturen eller i trädgården på gården utanför östgötska Mantorp. Här skapar fotokonstnären och kreatören Karin Johansson sina smått magiska blomsterstilleben till konsttryck på papper och textil och till vackra motiv på utvalda inredningsprodukter.

På håll är det lätt att tro att motivet är en oljemålning, likt de stilleben som holländska konstnärer målade för flera hundra år sedan. Men Karin J:s verk är fotografier av dagsfärskt plockade blommor, fotade i naturligt ljus i hennes egen ateljé. Livet finns där, i buketternas lite vilda spretighet, men förgängligheten är lika närvarande då någon blomma vissnar. Och det är just den vackerheten som väntas in och förevigas.

Karin Johansson har en bakgrund som butiksinredare och frilansande fotograf för inredningsmagasin. Men sedan 2020 driver hon Karin J Studio på heltid och hennes konst och produkter smyckar numera såväl privata hem som slott och hotell. 

Alla produkter tillverkas nära och av erfarna hantverkare. Fotokonsten trycks på ett småskaligt tryckeri utanför Linköping, specialiserat på foto och fine art. Textiltrycken görs i Borås, där en erfaren sömmerska också syr kuddarna. Brickorna formpressas och trycks med motiv på Öland.

Besök ateljén & butiken

“Min skaparprocess börjar när jag plockar blommorna till mitt stilleben, likt en annan konstnär plockar fram sin pensel.”

Svensk tillverkning

Karin J Studios produkter tillverkas i Sverige, i nära samråd med skickliga hantverkare. Allt fine art konstfoto trycks hos småskaliga Fotoverket utanför Linköping, specialicerade på just fototryck av hög kvalitet. De sätts sedan i svensktillverkade träramar från Galleri 1 i Söderköping. All textil trycks hos digitala textiltryckeriet Tobex i Borås, i ett miljövänligt pigmenttryck. Skänninge ramverkstad spänner upp den tryckta textiltavlan på kilram och sätter en träram runt – ett hantverk där allt sågas och måttanpassas på plats. Brickorna tillverkas på traditionellt vis, för hand av formpressat trä, hos Formpress på Öland. De hämtar sitt trämaterial från certifierade leverantörer som tar ansvar för att skogarna brukas långsiktigt och ansvarsfullt. Brickborden som passar till de stora brickorna tillverkas i ek från Östergötland av det lilla möbelsnickeriet Ladugarden 1898 på östgötaslätten. 

SE ALLA PRODUKTER

Av högsta kvalitet

Det nära samarbetet med alla leverantörer gör att vi aldrig behöver tumma på kvalitén. Förutom att hålla tillverkningen så nära och miljövänlig som möjligt är målet självklart att produkten ska hålla sig fin i många år i ditt hem. Därför printas alla fine art konstfoto på ett matt papper, Hahnemühle Photo Rag 308g. Pigmentbläcket som används är av hög kvalitet och både passepartout och bakstycke är av syrafritt papper som inte gulnar med tiden. Om du vill kan du välja till ett konstglas som skyddar extra bra mot UV-ljus och ger mindre reflektioner så att konstfotot syns optimalt. Tygbonaderna och textiltavlorna trycks med pigmenttryck på 100% bomull av hög kvalitet och ljusäkthet 6–7 (skala 1–8). Kuddarna trycks på ett tjockt möbeltyg med dispersionsfärg som återger starka och klara färger bra. De kan tvättas i 40 grader och har en tvättäkthet på 4-5 (skala 1-5). 

FÖLJ KARINS ARBETE